Metropoliitta Elian pääsiäistervehdys

11.4.2020

Lapin Ortodoksinen Seurakunta

KRISTUS NOUSI KUOLLEISTA!

Juhlien juhla on koittanut ja Suuren paaston alakuloinen tunnelma on vaihtunut ylösnousemuksen riemuun. Ristillä kuollut ja luolaan haudattu Jumalan poika on noussut ylös kuolleista. Voimme kysyä, kuinka tämä on mahdollista? Kyseessä onkin ihmisjärjen ja luonnonjärjestyksen ylittävä ihme mutta se mikä on ihmiselle mahdotonta, on Jumalalle mahdollista, Matteuksen evankeliumia lainatakseni.

Taivas ja maa yhdistyvät laulaessamme pääsiäisyönä tuttua veisua ’Kristus nousi kuolleista’. Jumalan uusi liitto ihmisen kanssa on Kristuksessa saanut täyttymyksensä. Pääsiäisyönä olemme enemmän kuin pelkästään yksittäisiä ihmisiä yhteen kokoontuneina. Meistä tulee Jumalan kansa, joka iloitsee ylösnousseesta Messiaasta luottaen siihen, että kuoleman valta on maahan poljettu ja taivas on meille avoinna. Pääsiäisen sanoma on universaali ja koskettaa koko luomakuntaa ja sen jokaista asukasta.

Myös kirkko rakennuksena julistaa ylösnousemusta. Koko ensimmäisen pääsiäisviikon eli kirkkaan viikon ajan on Kuninkaan portti eli alttarin pyhät ovet avoinna muistuttamassa meitä aukiolevista taivaan porteista, joista Kunnian Kuningas Kristus on astunut sisään, ja jotka Hän on meille ylösnousemisellaan avannut. Ne ovat ne vanhurskauden portit, joista polyeleopsalmin sanojen mukaan käymme sisään kiittämään Herraa. Tämä on Herran portti, ”josta vanhurskaat saavat käydä – Hoosianna!” (Ps. 118). Kirkkoisä Hieronymoksen (+ 420) mukaan näistä porteista saa käydä jokainen Herran palvelija, joka elää vanhurskaudessa, eikä se portti sulkeudu enää koskaan, kun se on kertaalleen heille avattu. Pyhä Hieronymos vertaa kirkon ovia taivaan porttiin ja muistuttaa, että kulkemalla kirkon ovesta sisään mekin astumme ikään kuin viisaan ryövärin tavoin sisään taivasten valtakuntaan. Kristuksen ylösnousemus on siten avannut meille iankaikkisen elämän oven.

Olkaamme siis kaikki lohdullisia, sillä elämä on voittanut kuoleman, valo on voittanut pimeyden! Kristus on noussut voittajana kuolleista. Nyt on aika iloita ja riemuita! On aika kokoontua yhteen, sillä suuri ja pyhä pääsiäinen on täällä! On aika jättää maalliset murheet ja suunnata katse kohti taivasta kiitollisin mielin

ja riemuiten julistaa pääsiäisen ilosanomaa koko nelikymmenpäiväisen pääsiäisen juhlakauden ajan.

Kristus nousi kuolleista! – Totisesti nousi!

Elia

Oulun metropoliitta

Palaa ajankohtaista -sivulle