Kasvomaskisuositus jumalanpalveluksissa

8.10.2020

Lapin Ortodoksinen Seurakunta

Seurakunnan jumalanpalveluksissa ja muissa tilaisuuksissa suositellaan toistaiseksi kasvomaskin käyttöä.

Voit käyttää omia tai seurakunnan tarjoamia maskeja.

Näin käytät kasvomaskia oikein:

 1. Pese tai desinfioi kädet.
 2. Ota suojamaski puhtaisiin käsiin ja aseta kasvoille vetämällä korvalenkit kasvojen molemmilta puolilta korvien taakse.
 3. Paina suojamaskia nenävarren kohdalta ja vedä toisella kädellä suojamaskin alalaita reilusti leuan alle. Älä koske maskin keskiosaan.
 4. Muotoile nenävahvike painamalla sitä nenävarren kohdalta siten, että suojamaski istuu kasvoillesi mahdollisimman tiiviisti.
 5. Poista suojamaski puhtailla käsillä. Ota kiinni korvalenkeistä ja laita suojamaski heti roskikseen. Jos käytät kankaista maskia, laita se muovipussiin. Älä koske suojamaskin keskiosaan riisuessasi maskia!
 6. Pese tai desinfioi jälleen kädet.

Muista vielä nämä:

 • Älä koskettele maskia, hiuksia, kasvoja ja silmälaseja käytön aikana.
 • Älä laske maskia leuan alle kesken käytön. Jos sinun tulee olla hetki ilman suojamaskia (esim. ehtoollisella käynti), riisu maski roskiin ja ota myöhemmin uusi.
 • Jos maski kostuu, vaihda uusi.
 • Muista tarkistaa, että maski peittää suun sekä nenän.
 • Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai on muita terveyteen liittyviä syitä, jotka estävät maskin käytön. 
 • Kasvomaski ei sovellu pikkulapsille, sillä maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu vasta hieman vanhempana. Suositus koskee ensisijaisesti yli 15-vuotiaita.

Lisää tietoa suojamaskin käytöstä löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta https://thl.fi/fi/

Palaa ajankohtaista -sivulle