Uusi kirkkovuosi alkaa

31.8.2023

Rauno Pietarinen

 

 

 

 

 

 

Syyskuun alussa alkava kirkkovuosi saa vauhdikkaan startin. Ensimmäisenä päivänä on patriarkkamme julistama päivä luonnon puolesta. Sitten on Neitsyt Marian syntymä (7.-8.9.), oman patriarkkamme Suomen vierailu, Valamon pyhittäjien syksyn juhla (11.9.) ja vielä kunniallisen Ristin ylentämisen juhla (14.9.) Kaikki nämä juhlapäivät kiinnittävät meidät kirkkovuoteen, uuteen todellisuuteen.

Kirkollisissa juhlissa ei pyritä ensisijaisesti tapahtuman historialliseen muistelemiseen. Eivätkä historialliset faktat ole aina edes kohdallaan. Juhlien kautta tulemme osallisiksi Jumalan valtakunnan kirkkauteen. Kun arki on monesti harmaata, syksyisin Suomessa kirjaimellisestikin, tuo jokainen pyhän muisto, pieni tai suuri juhla, elämäämme ylimaallista iloa ja valoa, todella voimaa korkeudesta. 

Sopivasti kirkkovuoden alussa oleva Neitsyt Marian syntymän juhla on esimerkki siitä, kuinka ulkoisesti vähäinen tapahtuma voi olla juhlan troparin sanoin ”pelastuksemme alku”. Joakimin ja Annan usko, Marian kehittyminen Jumalan sanan ja sitten myös Sanan vastaanottamisessa johdattavat ihmiskunnan uuden toivon ja rakkauden äärelle. Jokainen kirkon juhla julistaa pahuuden kukistumista, ylösnousemuksen kunniaa ja kuoleman tappiota. Tämä on sukupolvesta toiseen uusi todellisuus, sillä jokaisen ihmisen on itse otettava se vastaan ja vielä hyväksyttävä se. Siksi se on meille aina, joka vuosi uutta ja kaunista.

”Herra, suo meidän, kun me uskoen ylistämme Sinua, kaiken Jumalaa, elää tämä vuosi Jumalan mieleisissä, hengellisissä teoissa.

Sana, me tunnemme Sinut Isän kanssa yhtä iankaikkiseksi. Osoita vuoden vaihtuminen meille muutokseksi parempaan, rauhaisaan tilaan.”   (1.9. kanonin tropareja)

(Kuvassa p. Boriksen ja Glebin kotakappeli Keväjärvellä Ivalon lähettyvillä)

Palaa papin palsta -sivulle