Uspenie

15.8.2021

Rauno Pietarinen

Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen juhla 15.8. on Suomen ortodoksisen kirkon pääkirkon, Helsingin Uspenskin katedraalin vuosijuhla. Näin on hyvä senkin takia, että Maria on koko kirkon kuva, ikoni. Näin pääkirkkomme on koko kansallisen kirkkomme kuva.

Se, mitä Jumalansynnyttäjä on, ilmenee jokaisen kirkon jäsenen elämässä. Maria on auttajamme ja suojelijamme, mutta kuinka? Hänessä on ylösnousemuksemme ilo, mutta miksi? Uuden testamentin mukaan Neitsyt Maria oli se ihminen, joka noudatti Jeesuksen opetuksia ja kehotti mm. häissä Galileassa muitakin tekemään kaiken, mitä Jeesus käskee. Maria on yksi meistä. Hänen sanansa ovat täysiä sanoja, kun taas meidän sanamme ovat usein tyhjiä. Jumalansynnyttäjän usko on vahvaa, omamme taas häilyvää. Ja Marian rakkaus on mittaamattoman suurta kun omamme on mitä milloinkin.

Neitsyt Äiti kirkon ikonina on jumalanpalveluksissa, ikoneissa ja omissa rukouksissamme aina lähellä. Näin  tapahtuu jotakin hyvin erityistä ja kaunista, koska hänen kanssaan meidänkin sanamme alkavat olla täysiä, meidänkin uskomme vahvistuu ja rakkautemme kasvaa. Kirkko tarjoaa Jumalansynnyttäjän matkatoveriksemme elämän tielle. Suurta sääliä ja lempeyttä säteillen Maria on aina rinnallamme tuoden Kristuksen meille tueksi ja lohdutukseksi elämän myrskyissä. Näin vahva Äiti taluttaa meitä heikkoja.

Marian kuolema on kuolema ilman eroa, yhteydessä Kristukseen, joka on kuolemalla voittanut kuoleman. Marian kuollessa koko kirkko oli läsnä apostolien henkilöissä. Kirkkovuoden viimeinen suuri juhla julistaa meidän jokaisen viimeisten päivien suurta juhlaa, eroa maailmasta ilman eroa Jumalasta – ajallista eroa, joka johtaa iankaikkiseen yhteyteen apostolien ja koko Kristuksen kirkon kanssa.

 

Palaa papin palsta -sivulle