Suorapuheisuudesta

2.7.2021

Rauno Pietarinen

Pyri kaikin voimin osoittautumaan Jumalan silmissä luotettavaksi työntekijäksi, joka ei häpeä työtään ja joka opettaa totuuden sanaa oikein. 2. Tim 2:15

Keskuudessamme elää ihmisiä, joilla on tapana sanoa asiat suoraan, juuri niin kuin ne ovat. He eivät kaunistele tai selittele, vaan vetoavat rehellisyyteen ja siihen, että opettavat muille totuutta. Joskus tuntuu, että sellainen ihminen nauttii saadessaan sanoa suorat sanat. Mutta antaako rehellisyys oikeuden puhua suunsa puhtaaksi? Pitääkö jokaisen meistä olla totuuden torvi? Kuinka opettaa totuutta oikein, kuten apostoli Paavali yllä asian ilmaisee?

Mutta on myös niitä, jotka puhuvat kauniisti, mutta eivät pysy totuudessa. Heillä on jokaiselle miellyttävä sana ja ystävällinen ele, koska tahtovat tältä jotakin, johdattelevat häntä ja pyrkivät hänen avullaan omaan päämääräänsä. Ystävällisyys on kuori, joka palvelee itsekkäitä tarkoitusperiä.

Näistä syistä on tärkeää muistaa Mt.Kenyan ja Nyerin metropoliitta Neofitoksen Facebookissa jakama tuntemattoman ajattelijan oivallus:

Rehellisyys ilman hyvyyttä on julmuutta. Hyvyys ilman rehellisyyttä on manipulointia.

 

 

Palaa papin palsta -sivulle