Sakkeuksen sunnuntai 30.1.2022

30.1.2022

Rauno Pietarinen

Vuosia sitten isä Anthony Hughes sanoi saarnassaan Sakkeuksen sunnuntaina, että katumus edellyttää ihmiseltä kolmea asiaa: uteliaisuutta, avoimuutta ja hyväksymistä.

Lähestyvän suuren paaston ensimmäinen merkki on Sakkeuksen sunnuntai, jolloin luetaan evankeliumin kertomus uteliaisuudesta puuhun kiivenneestä Sakkeuksesta, joka halusi nähdä Kristuksen. Kristus huomasi miehen, kehotti häntä tulemaan alas ja sanoi tulevansa tämän kotiin vierailulle. Avoimella mielellä Sakkeus otti Herran kotiinsa. Jumalan vieraillessa Sakkeuksen  elämä muuttui. Talon isäntä koki syvän katumuksen ja hänen elämänsä muuttui.

Kaikki olisi voinut mennä toisin. Samoin se voi mennä toisin meidän kohdallamme. Ehkä mikään ei vaan kiinnosta, ei haluta vaihtoehtoja, koska näin on hyvä. Silloin ei Sakkeuskaan olisi kiivennyt puuhun. Tai Kristuksen kutsuessa meitäkin alas muiden ihmisten keskelle, saatamme luikkia pakoon. Entä kun Luoja tahtoo tulla minun kotiini! Ei kai nyt minun taloon, hyvänen aika. Mene muualle, sanoivat Gerasan asukkaatkin Vapahtajalle, kun tämä oli osoittanut jumalallisen voimansa heidän seudullaan. Mutta jos Jumala kuitenkin pääsee kotiimme, esittelemmekö Hänelle huoneita ja huonekaluja, huonekasveja ja leipomuksia? Yritämmekö pitää vierailun kaikin tavoin arjen tasolla, vai annammeko taivaallisen valon täyttää elämämme?

Tänään ja suuressa paastossa on kysymys siitä, että Jumalan näkeminen kiinnostaa meitä,  olemme avoimia muutokselle ja anomme oikeasti Pyhää Henkeä: ”Tule ja asu meissä!”.

Palaa papin palsta -sivulle

Array