Rasismi

18.7.2023

Rauno Pietarinen

Luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma totesi hiljattain, etä rasismi on syntiä (Yle 12.7.2023). Ortodoksisella kirkolla on asiasta myös omakohtaisia kokemuksia. Mieleen tulevat ne 11.000 vienalaista pakolaista, jotka saapuivat Suomeen 1920-luvulla. Heidän sanottiin olevan vierasuskoisia (ortodokseja), puhuvan outoa kieltä (karjalaa) ja vievän suomalaisilta naiset ja työpaikat. Suuria määriä heistä kääntyi luterilaisuuteen, kun liikkeellä oli valheellisia huhuja, joiden mukaan nimenomaan ortodoksiseen kirkkoon kuuluvat pakolaiset palautetaan Neuvostoliittoon. Petsamon ja Karjalan siirtolaisten osa ei ollut mitenkään helpompi.

Muukalaisten pelko muuttuu helposti muukalaisvihaksi. Ei ymmärretä tai ei haluta ymmärtää, että moni pakolainen tai maahanmuuttaja on lähtenyt kotiseudultaan pakon edessä. Afrikan osalta   taustalla on edelleen eurooppalaisten siirtomaaisäntien aiheuttamia syitä. Mitä taas tulee paremman elintason hakemiseen muista maista, myös suomalaiset ovat aktiivisesti etsineet parempaa elämää muista maista.

Kristitty ihminen ei kuitenkaan perusta suvaitsevaisuuttaan niihin syihin, joiden takia pakolaiset tai maahanmuuttajat ovat lähteneet kotimaistaan. Perusta nousee kristinuskon ytimestä: jokainen ihminen on Jumalan sanomattoman kunnian kuva riippumatta hänen etnisestä taustastaan, ihonväristään, uskonnostaan tai sukupuolestaan. Meidät on kutsuttu rakastamaan, ei vihaamaan. Emme voi ryhtyä demonisoimaan ketään, emme saa harjoittaa vihapuhetta emmekä kehottaa väkivaltaan mitään ihmisryhmää kohtaan. Kirkon asennetta ei tietenkään saa muuttaa mikään taloudellinen tai muu etu, joka mahdollisesti vaarantuisi totuuden ylläpitämisestä. 

Tänään 18.7.2023 muistelemme pyhittäjämarttyyri Elisabetia (+1918), joka vaihtoi  suuriruhtinattaren elämän köyhyyteen luostarissa ja omien sanojensa mukaan ”jätti loistavan maailman, mutta kohosi suurempaan köyhien ja kärsivien maailmaan”. Seisokaamme mekin köyhien, kärsivien, pakolaisten ja maahanmuuttajien puolustuksena ja apuna myös tänä päivänä, sillä se on kristityn tehtävä.

 

Palaa papin palsta -sivulle