Pimeys

11.11.2022

Rauno Pietarinen

Maailma voi tuntua kovin pimeältä juuri nyt, eikä vähiten siitä syystä, että Venäjä on kohta yhdeksän kuukautta jatkanut laitonta hyökkäystään Ukrainaan. Hyökkääjä ei ole kaihtanut mitään keinoja pyrkiessään levittämään nk. ”perinteisiä arvoja” naapurimaahansa. Venäjällä nuo ”arvot” ovat viime vuosina näkyneet demokratian hävittämisenä, opposition vaientamisena, journalistien murhina, sensuurina, poliittisesti ohjattuna oikeuslaitoksena ja korruptiona kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Tätä Venäjä tahtoo nyt aseiden avulla levittää toisiin, itsenäisiin valtioihin.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime helmikuussa monet hyvää tarkoittavat ortodoksit kiirehtivät kutsumaan kaikkia rukoilemaan ”sodan osapuolten” puolesta. Tämä on oikein, mutta on tärkeää huomata, että sodan osapuolet ovat hyökkäävä Venäjä ja hyökkäyksen kohteeksi joutunut Ukraina. On älyllistä ja hengellistä epärehellisyyttä tyytyä vain rukoilemaan ilman, että sanoo ääneen  Venäjän olevan syyllinen ja Ukrainan olevan uhri. Uskomme rukouksen voimaan, mutta ei meidän silti tarvitse olla tyhmiä. Hyökkääjän etua palvelee se, jos mahdollisimman moni  väärällä tavalla hengellistää tilanteen ja kieltäytyy sanomasta ääneen ilmeistä totuutta.

Sodan aiheuttama energian kallistuminen ja kova inflaatio vaikeuttavat monien elämää tulevana talvena. Lisäksi on henkinen stressi siitä, että Euroopassa soditaan. Kaiken tämän keskellä me kannamm rukouksia. Moni asia on muuttunut tämän vuoden aikana, mutta meillä on yhteytemme Jumalaan. Pysähdymme entistä useammin ikonin eteen, teemme ristinmerkin ja lausumme ”Herra armahda!” Kohta alkavan joulupaaston (15.11.-25.12) aikana osallistumme meille niin rakkaisiin jumalanpalveluksiin. Niissä meille ei niinkään selitetä Jumalan valtakunnan vaikutusta maailman keskellä vaan pikemminkin saamme kokea sen vaikutuksen tuodessamme liturgiasta rakkauden, toivon ja ilon täyttämän valon koteihimme ja koko maailmaan.

Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon.  Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus. Jes. 9:1

isä Rauno Pietarinen

Palaa papin palsta -sivulle