Pääsiäiskauden päättyessä

24.5.2019

Rauno Pietarinen

Pääsiäiskausi kestää 40 päivää, yhtä kauan kuin Suuri paasto. Helatorstain aattona vietetään Pääsiäisen päätösjuhlaa ja lauletaan tällä erää viimeisen kerran ”Kristus nousi kuolleista…”.

Sunnuntaitten teemat Pääsiäisen ja Helluntain välillä liittyvät koko ihmisen parantumiseen ja elpymiseen. Takana on Kristuksen hautaamisen ja ylösnousemuksen juhla, johon meidät on kasteessa yhdistetty. Edessä on Pyhän Hengen vuodattaminen, josta taas mirhavoitelussa olemme tulleet osallisiksi. Tämä aika kirkkovuodesta onkin kasteemme ja mirhavoitelumme muistamisen aikaa.

Kristukseen pukeutuminen kasteessa ei ole vain vanha, kaunis tapa, vaan todellinen kiinnittyminen Häneen, joka on ylösnousemus ja elämä. Kasteessa vanha ihminen meissä on kuollut ja uusi, Luojamme kuvan kaltainen ihminen on syntynyt. Meistä on tullut taivaalliseen korkeuteen yltäviä, Herran tekoja tekeviä ja Jumalan teitä kulkevia Kristuksen seuraajia. Emme ole enää mitä tai ketä tahansa vaan jokainen meistä on ainutkertainen Jumalan lapsi, jolla on oikeus puhutella Jumalaa sanoilla: ”Isä meidän, joka olet taivaissa…”. Emme ole yksin.

Pyhän Hengen voimistamina kannamme totuuden ja elämän Henkeä, joka kertoo, mikä on oikein. Henki johdattaa Kristuksen seuraamiseen kastetut Hänen poluilleen. Ei siis poluille, jotka ovat jotenkin epämääräisesti evankeliumin linjan kaltaisia, vaan nimenomaan Kristuksen omia teitä. Kristinuskon kaltainen ”usko” on eri asia kuin kristinusko. Pyhä Henki on totuuden henki, joka pitää meitä totuudessa eikä ainoastaan totuuden likiarvon lähettyvillä.

Pyhälle Kolminaisuudelle kunniaa ja ylistystä aina kannamme. Helluntaista loistava Jumalan Pyhä Henki ja Pääsiäisestä säteilevät ylösnousemuksen ilo valaisevat pyhiinvaellustamme taivaallisen Isä luo.

 

Kristus nousi kuolleista!

Palaa papin palsta -sivulle