P.Trifonin pyhiinvaellus alkoi vaikuttavalla konsertilla

25.8.2023

Rauno Pietarinen

Jokavuotinen pyhittäjä Trifonin ja kaikkien Lapin pyhien muistoa kunnioittava pyhiinvaellus alkoi perjantaina 25.8.2023 Suõmmkar (Sävelten peili) -yhtyeen konsertilla Saamelaiskäräjien Sajos-talossa Inarissa. Lapin ortodoksinen kappeliseurakunta oli tilannut konsertin. Näin seurakunta halusi tukea yhtyettä, mikä onkin linjassa koko Pohjois-Suomen seurakunnan ja Oulun hiippakunnan kolttasaamelaista kulttuuria tukevan politiikan kanssa.

Suõmmkar on kuusihenkinen vuonna 2016 perustettu yhtye, jonka ytimessä ovat alusta asti olleet Anna Lumikivi, Hanna-Maaria Kirprianoff ja Marko Jouste. Muualta Suomesta Pohjoisen pyhiinvaellukselle tulleet saivat hienon tervetulotoivotuksen Saamenmaalle vanhojen leuddien ja modernien sovitusten muodossa. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että kolttakulttuuri on edelleen elivoimainen. Kitara, basso, viulu ja perkussiot antoivat oman lisänsä välillä hyvinkin herkästi soiville koltankielisille lauluille. 

Musiikin myötä yleisö pääsi Petsamon siidaan ja Paatsjoelle, sekä sai kuulla ja tuntea sielussaan (kaltoin kohtelun) taakkasiirtymän ja oman maan menetyksen traumat. Konsertti loi vahvan alun ja pohjan pyhiinvaelluksen muulle ohjelmalle.

Palaa papin palsta -sivulle