Oikea Kristus

11.10.2019

Rauno Pietarinen

Kristillisen opin perusteet määriteltiin pääasiassa kristikunnan itäosissa ensimmäisten vuosisatojen aikana. Kristityt halusivat puolustautua vääriä syytöksiä vastaan, torjua vääriä opetuksia ja antaa kastettaville aikuisille uskontunnustuksessa oikean uskon perusteet. Oppia alettiin määritellä, koska siihen oli selkeä tarve.

Kristus itse kysyy opetuslapsiltaan ”Kuka minä ihmisten mielestä olen?” (Mark 8,27). Tähän vastaamme uskontunnustuksen mukaan, että Kristus on 

  • Jumalan ainoa Poika, syntynyt Isästä ennen aikojen alkua 
  • tosi Jumala, syntynyt, ei luotu, samaa olemusta Isän kanssa, 
  • tuli lihaksi, syntyi ihmiseksi, ristiinnaulittiin, kärsi, kuoli 
  • nousi kuolleista, astui ylös taivaisiin
  • on taas tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita

Kaikki kirkon opetus perustuu Kristukseen, joka on Jumala ja ihminen, samaa olemusta Isän kanssa; tosi Jumala, joka syntyi ihmiseksi. Asian ydin on siinä, että Jumala todella tuli ihmiseksi, lihaksi. Siksi puhumme Mariasta Jumalansynnyttäjänä, mikä voi herättää tois-uskoisissa hämmennystä: ”Voiko Jumalan synnyttää?”. Olisi kai helpompi ajatella, että Maria synnytti vain ihminen-Jeesuksen, mutta tämä ajatuskuvio on käyty läpi jo ensimmäisillä vuosisadoilla ja todettu harhaopiksi. 

Kuulee myös sanottavan, että ei kai nykyihmisen tarvitse enää uskoa Kristuksen ylösnousemukseen?. Ylösnousemus on kuitenkin paitsi todellinen, myös ehdottoman tärkeä osa ilosanoman julistamista. ”Ellei Kristusta ole herätetty, silloin meidän julistuksemme on turhaa puhetta, turhaa myös teidän uskonne.” (1 Kor 15, 14) 

”Onko tällä nyt väliä?” meiltä kysytään. Ja me vastaamme samoin kuin 200-luvun opettajat: ”Juuri tällä on väliä!” Jos Maria synnytti vain ihmisen, ei tämä ihminen voinut palauttaa meitä Jumal-yhteyteen. Ihmisen ja Jumalan välillä ei ole jokin laimea, aatteellinen side, vaan vahva ja todellinen yhteys, jossa on mukana meidän puoleltamme koko ihminen, ruumis ja sielu ja Jumalan puolelta ihmiseksi tullut Jumala.

Jos Kristus taas ei ollut oikea Jumala, olisimme ainoastaan aatesukulaisia Jumalan kanssa, emme lujassa yhteydessä Häneen niin, että ”te olette minussa ja minä teissä” (Joh 14,20). Kristus ei ole ajatusharjoitus, ei jokin merkittävä opettaja muiden joukossa tai akateeminen harjoitus opinnäytetyötään tekevien reposteltavaksi. Jumalaa ei opi tuntemaan muutoin kuin rukoilemalla, lukemalla Raamattua, mietiskelemällä ja käymällä jumalanpalveluksissa. Kunnostaan huolehtivat harjoittavat liikuntaa, elävät kurinalaista elämää ja tarkkailevat ruokavaliotaan. Kokonaisvaltaisesti kuntoaan vaaliva joutuu kirjojen lukemisen asemasta panemaan itsensä likoon. 

Oikea oppi yritetään tehdä ”nykyihmiselle sopivaksi”. On huomattava, että usein asialla ovat  kirkkojen sisällä toimivat ihmiset, eivät vaikkapa ateistit. Mutta kun pyrimme todelliseen yhteyteen Jumalan kanssa, on uskomme kohteena oltava oikea Jumala, ei mikään satuolento.  

Palaa papin palsta -sivulle