Odotettu joulu

24.12.2019

Rauno Pietarinen

Joulua edeltävänä sunnuntaina luettiin Matteuksen evankeliumin alusta Jeesuksen sukupuun nimiä Abrahamista Joosefiin. Kaikkiaan 42 sukupolvea 2000 vuoden aikana odotti luvattua Vapahtajaa. Matkaan tosin mahtui lukuisia horjahduksia, mutta aina lopulta jatkettiin odotusta. Niin kauan jaksettiin odottaa!

Syntiinlankeemuksen jälkeen Jumala etsi luotujaan: ”Missä olet Aadam?”. Aabrahamista eteenpäin se olikin Jumala, joka etsi ihmisiä, meitä. Ihminen poukkoili milloin minnekin, mutta Jumala jaksoi olla uskollinen luodulleen. Ja lopulta ajat täyttyivät, löytyi nuori neitsyt Maria, jolle enkeli ilmoitti Jumalan Pojan syntyvän hänestä. Marian vastaus ”Tapahtukoon minulle sanasi mukaan” oli lopultakin se uskon ilmaus, jota Jumala oli ihmisiltä odottanut niin kauan.

Nyt ihmiskunta on viettänyt Herramme syntymäjuhlaa yli 2000 vuotta, eli yhtä kauan kuin Vapahtajaa oli odotettu. Mitä muuta yhteisessä historiassamme on odotettu näin kauan? Ja mitä juhlaa on yhtä hartaasti vietetty toiset 2000 vuotta? Merkkihenkilöitä on syntynyt ja kuollut, odotukset ovat kohdistuneet sinne ja tänne, mutta Jumalan ihmiseksi tuleminen pysyy. Kauan odotettiin ja lopulta taivas tuli lähelle, anteeksiantamus ja armo tulivat maailmaan, iankaikkisuus tuli osaksemme.

Kuten Vanhassa testamentissa odotus oli jatkuvaa, on Uudessa liitossa, jota nyt elämme, juhlan vietto jatkuvaa. Vapahtajan syntymä on edelleen todellisuutta. Sillä on väliä. Kristus on keskellämme ja kysyy tänäkin jouluna rakkaudella: Missä olet? On todella syytä olla kiitollinen.

Kristus syntyy – kiittäkää!

Palaa papin palsta -sivulle

Array