Nouse ylös!

12.12.2022

Rauno Pietarinen

Joskus kysytään, miksi kirkolla ei ole kuolleista herättämisen toimitusta. Itse asiassa sellainen on: kaste. Kristukseen kastetut on kiinnitetty Hänen ylösnousemukseensa. Jos kastettu ihminen ei itse tietoisesti eroa Kristuksesta, hän pääsee iankaikkisessa elämässä Jumalan valtakuntaan.

Ihminen voi toki olla fyysisesti elossa, mutta silti kuollut. Omasta mielestään hän elää, mutta Jumalan silmissä hän vain on olemassa, mutta ei elä. Raamatun kielessä elämä edellyttää yhteyttä Jumalaan. Siksi meitä kaikkia kutsutaan nousemaan, ryhdistäytymään ja tekemään parannus. Meitä siis kutsutaan panemaan täytäntöön kaikki se, mihin meidät on kasteessa liitetty. Tämä ei suinkaan ole kutsu johonkin tylsään ja harmaaseen elämään, vaan pikemminkin täyteen elämään kaikkine sen sävyineen.

Hengellisen kohoamisen mahdollisuus on tarjolla jokaiselle alaspainetulle, kiusatulle ja masentuneelle. Juuri heidän luokseen ihmiseksi tullut Jumala laskeutui. Pimeyteen tuli valo, toivottomuuden keskelle toivo. Vaikka oma yrityksemme jää vajaaksi, on Jumalan ihana valo aina yhtä täyteläisesti läsnä. Taivaallista Isäämme eivät maailman ruhtinaat tai neropatit kykene vaientamaan.

Hengellistä kohoamista tarvitsevat yhtälailla ne, jotka ovat ajautuneet elämässään vakiintuneille urille, missä suojaa antaa ”tavallisen ihmisen” status. Turvallinen elämä voi muodostus hengelliseksi ansaksi, koska sen suojakuoren läpi eivät pääse elämän äärilaidat: kurjuus ja kirkkaus. Televisiokin kykenee tuomaan olohuoneeseemme vain heijastuksen noista kahdesta. Erityisen heikoilla se on täyden ja vivahteikkaan, merkityksellisen elämän kuvaajana. 

Pelkkä tietoisuus siitä, että olemme maailmassa etuoikeutettuja, voi saada meidät hereille ja se riittää aluksi. Ei ole enää hengellistä turtumusta vaan kanssakärsimistä hengessä; todellista toinen toistemme taakan kantamista. Kristitty ei ahdistu ahdingossa vaan haluaa kantaa rukouksessa kaiken Jumalan eteen. Hän kärsivällisesti kanssa-kärsii ja kunniallisesti kanssa-iloitsee. Silloin Jumalan valtakunnan kirkkaus tulee näkyväksi ja jumalallinen lämpö koettavaksi.

Palaa papin palsta -sivulle