Mutta tämähän muuttaa kaiken

25.1.2019

Rauno Pietarinen

Elämästä voi löytää monta yllätystä jos vain etsii. Yllätykset ovat luonteeltaan sellaisia, että ne muuttavat koko elämämme. Hiljattain (17.1.) vietettiin p. Antonios Suuren (+356) muistopäivää.  Luostarielämän suuri sankari kiersi eri paikoissa ja keräsi mieleensä hyviä esimerkkejä tai käytäntöjä, kuten nykyisin sanotaan. Monet niistä olivat hänellekin uusia ja yllättäviä ja tulivat lopulta muuttamaan hänen ja tuhansien kilvoittelijoiden elämän. Pyhä Antonios otti opiksi eikä unohtanut näkemäänsä ja kuulemaansa. Hän oli lukutaidoton. Me taas voimme hankkia pienen muistikirjan ja kirjoittaa siihen hengellisiä ohjeita aina kun sellaiseen törmäämme. Kuinka monta sattuvaa opetusta olemmekaan kuulleet – ja unohtaneet. Siispä ostamaan muistivihko!

Vastikään (6.1.) oli myös Herran kasteen juhla, jota kutsutaan myös Jumalan ilmestymisen juhlaksi. Kristus astui Jordanin syvyyksiin, missä Johannes Kastaja oli kastanut tuhansia ihmisiä. Vesi oli raskas kastettujen synneistä. Vesi oli muutoinkin syntiinlankeemuksen jälkeen tuhon ja kuoleman syvyyden kuva. Nyt Kristus kantoi kastettujen synnit Jordanista lopulta ristille. Vesi muuttui ja kaikki muuttui.

Loppiainen näyttää meille Vanhan ja Uuden testamentin eron. Toisen Kuningasten kirjan toisessa luvussa kerrotaan, kuinka Elisa sai Elian viitan ja halkaisi sillä Jordanin virran kahtia. Tämä on Vanhan testamentin tapa: vesi, joka muutoin merkitsee tuhoa, väistyy hetkeksi sivuun. Uudessa testamentissa Jumala itse käy veteen. Kristus kastetaan, upotetaan veden syvyyksiin ja silloin vesi itsessään muuttuu. Tämä jo muuttaa kaiken! Se, mikä oli tuho ja pimeys ja syvyys, muuttuu sisältä päin vapaudeksi, valoksi ja taivaaksi. Ei enää hetkellisesti poistu este ja tuho, vaan poistuu ikuisiksi ajoiksi.

Helmikuussa odottavat jo Suuren paaston valmistussunnuntait. Suuri paasto ei ole ajankohta, jona siirretään sivuun joitakin huonoja tapoja niin että niihin palattaisiin taas Pääsiäisen jälkeen. Suuri paasto on erityinen siunattu kausi, jolloin me muutumme sisältä päin. Emmehän elä enää Vanhassa vaan Uudessa liitossa. Ortodoksisen kirkkomme kanssa kulkien tulemme sakramenttien, rukouksen ja paaston avulla enemmän ja enemmän osallisiksi Kristuksen elämästä. Nyt on siis aika hankkia muistivihko, olla kuulolla ja lähteä löytämään jumalallisia yllätyksiä, jotka muuttavat koko elämämme.

Palaa papin palsta -sivulle