Mitä nyt tapahtuu? Palaamme vanhaan!

14.3.2020

Rauno Pietarinen

Kun seurakuntiemme ja koko yhteiskunnan toiminta supistuu koronaviruksen leviämisen takia, jää monille ihmisille ylimääräistä aikaa. On oltu huolissaan tylsistymisestäkin, kun sosiaalisia kontakteja joudutaan vähentämään. Suuri paasto tarjoaa meille tekemistä. Rukous, paasto, mietiskely… Tekemistä riittää. Nyt voi laatia esirukouslistan kotona muisteltavaksi. Sekä elävien, että kuolleiden nimet kirjoitetaan paperille ja heidän puolestaan rukoillaan joka päivä.

Paaston aikana ehtoo- ja VI hetken palveluksissa luetaan Vanhaa testamenttia, joka koostuu historia-, viisaus ja profetiakirjoista. Arkena ehtoopalveluksessa luetaan historiakirjoista 1. Mooseksen kirjaa ja viisauskirjoista Sananlaskujen kirjaa. VI hetkessä luetaan profetiaa, yleensä Jesajan kirjaa. Lukukappaleet löytyvät mm. netistä https://ort.fi/kirkkokalenteri. Läpi paastokauden luetaan paljon Psalttaria, jonka koskettava runous kuvaa erityisesti ihmisen kurjuutta vääryyden ja vaivojen keskellä ja kuinka Jumala armossaan tulee aina avuksi, jos Häntä vain kutsumme.

Paluu Vanhaan testamenttiin on siis yksi paastokauden ominaisuus. Vapaaehtoinen ”vetäytyminen” vanhan liiton aikaan merkitsee paluuta Kristuksen lunastustyön odotukseen. Siis istumme kotona odottamassa Herramme ylösnousemusta, koko pelastushistorian päätökseen saattamista, Herra Pääsiäistä. Kertaamme luomistyön 1.Mooseksen kirjassa, totisen viisauden Sananlaskuissa ja Messiaan odotuksen profetioissa.

Kyllä, odottavan aika on pitkä! Mutta se on myös täynnä ihanaa valmistautumista: lähimmäisen muistamista puheluin, esirukouksin ja somen kautta. Se on hiljaista ja pelotonta paikallaan olemista, Jumalan ylistämistä ja rukousta, että Jumala varjelisi meidät ”nälänhädästä, kulkutaudeista, maanjäristyksestä, vedentulvasta, tulesta, miekasta, muukalaisten hyökkäyksestä ja kansalaissodasta.

Palaa papin palsta -sivulle