Kuolema

16.11.2021

Rauno Pietarinen

Keskiviikkona 17.11. alkaa netissä Lapin seurakunnan kurssi kuolemasta ja kuoleman jälkeisestä elämästä. On luonnollista, että meitä kiinnostaa mitä tarkoittaa, että Kristus on voittanut kuoleman.  Pääsisäistervehdys ”Kristus nousi kuolleista!” on kirkkomme tunnuslause ja pidämme kuoleman teemaa esillä jumalanpalveluksissa ja kirkon tavoissa. Hautajaisissa avoin arkku herättää ymmärrettävästi kysymyksiä, kun muu maailma pyrkii vaikenemaan kuolemasta.

Ortodoksinen hautaustoimitus sisältää historiallisesti eri tasoja. Alkuperäisessä osiossa kuolema on ymmärretty siirtymisenä. Vanhimmat tasot myös liittyvät kasteeseen, ehtoolliseen, suureen paastoon ja pääsiäiseen. Kuoleman käsitteleminen ilman niitä johtaa vain tyhjän tyhjään selittämiseen.

Kuoleman kieltävä ja kuitenkin sen varjossa elävä maailma haluaa juhlia ilman jumalallista säteilyä, kun taas juhla arjen rikkojana on nimenomaan kirkkauden tuomista harmauteen. Oikea  juhla osoittaa aina toiseen maailmaan ja kaunistaa näin tätä maailmaa. Kuolemakin on juhla, koska siinä tämä maailma kohtaa tulevan maailman. Valo peittää pimeyden, elämä kuoleman, kauneus kurjuuden. Kuoleman traagisuus ei ole kadonnut, mutta sen sisältö on kirkastettu.

Etäkurssi kuoleman voittamisesta keskiviikkoisin klo 18-19 ajalla 17.11.-22.12.2021.

Kurssia voi seurata livenä tai nauhoitteena osoitteissa facebook.com/lapinortodoksinenseurakunta tai www.YouTube.com/rpietarin

Palaa papin palsta -sivulle