Kuka on tuo kirkkaanpunaisessa puvussa?

17.5.2023

Rauno Pietarinen

Ikoneissa Neitsyt Marialla on punainen päällysviitta ja sininen alusviitta. Punainen kuvaa ihmisyyttä ja taivaansininen jumaluutta, josta Mariakin on tullut osalliseksi. Kristuksella värit ovat päinvastoin. Hän on Jumala, joka tuli ihmiseksi. Helatorstaina taivaaseen menevä Kristus on pukeutunut punaiseen.

”Enkelvoimat hämmästyivät nähdessään taivaaseen astuessasi punaiset vaatteesi, oi Kristus, kaiken Kuningas, ja kumarsivat sinua kunnioittaen ja iloiten.” (Esijuhlan kanonin tropari)

Juhlavigilian toisessa parimiassa pohditaan Vapahtajan punaista pukua. 

”Kuka on tuo, joka tulee Edomista, joka tulee Bosrasta, kirkkaanpunaisessa puvussa, tuo, joka astuu tietään voimaa uhkuen komeassa asussaan? — Minä se olen, oikeuden julistaja, suuri pelastaja. 2 — Miksi on pukusi punainen, vaatteesi kuin viinikuurnan polkijan? 3 — Minä poljin kuurnallisen rypäleitä, poljin yksin …niiden mehu roiskui puvulleni ja tahri kaikki vaatteeni.” (Jesaja 63:1-3)

Taivaaseen menevän Kristuksen komea asu on meidän ihmisyytemme. Sitä ei viedä Isän oikealle puolelle suinkaan vaivihkaa vaan pasuunain pauhatessa. Kunnian Kuningas on  kulkenut yksin ihmisyyden raskaimmat polut ja hänen pukunsa on kärsimyksissä  värjäytynyt verenpunaiseksi. Tässä juhlassa ihailemme taivaan Kuninkaan purppuraviittaa  muistaen, että se on Jumalan päälleen ottama ihmisluonto. Ennen Vapahtajan kuolemaa, ylösnousemusta ja taivaaseen astumista ihmisellä ei ollut mitään asiaa taivaaseen, mutta nyt on. Siksi iloitkaamme tänä päivänä!

isä Rauno Pietarinen, Ivalo

Palaa papin palsta -sivulle