Kristus on keskellämme!

17.7.2022

Rauno Pietarinen

Nellimin kirkossa 17.7.2022

Päivän evankeliumi (Matt. 9:1–8) kertoo kuinka Jeesus kotikaupungissaan antoi halvaantuneelle  synnit anteeksi ja paransi hänet. Lainopettajat paheksuivat Jeesuksen toimintaa, nuo kaikkialle ennättävät ilonpilaajat ja pilkun viilaajat, jotka typistävät uskon säännöiksi ja rajoituksiksi. Ankeuttajat!

Ammoin kirkollinen opettajani mainitsi biologian opiskelijoiden tutkivan sammakkoa pilkkomalla sen palasiksi, vaikka sammakon elämästä saisi paljon laajemman ja oikeamman kuvan seuraamalla sen elintapoja luonnossa. Uskontojen pykälänikkarit kuuluvat ensinmainittuun kategoriaan, mutta ortodoksisen kirkon hengellinen perinne osoittaa johonkin muualle.

Jeesuksen luo tuotiin kovan kohtalon, halvauksen kokenut mies, jolle Jeesus sanoi kaiken olevan kunnossa. Herran läsnäolo takasi sen, että ei ollut mitään hätää. Elämässä on aina vastoinkäymisiä ja surua, eikä ole realistista pyrkiä tyystin huolettomaan elämään. Evankeliumin ydin on siinä, että Kristus lupasi olla kanssamme joka päivä maailman loppuun asti. Hänen kanssaan on rauha, ilo ja vapaus. Missä Vapahtaja on, siellä ei ole pelkoa vaan kaikki on hyvin. Sairautta ja kuolemaa sekä vastoinkäymisiä kyllä esiintyy, mutta Jumalan Poika on ne kaikki voittanut kulkiessaan niiden läpi. 

Usko ei tarkoita ulkoisia sääntöjä ja tiukkoja ohjeita, vaan uskoa Kristuksen kaiken rauhoittavaan läsnäoloon, iloon ja rakkauteen. Siis ei hätää, Kristus on keskellämme!

Palaa papin palsta -sivulle