Kristuksen valo säteilee kaikille!

27.2.2021

Rauno Pietarinen

Kolmen ensimmäisen paastosunnuntain teemat osoittavat Kristukseen. Ortodoksisuuden sunnuntaina ikonit todistavat Hänen ihmisyydestään. Toisena sunnuntaina p.Gregorios Palamaksen opetus julistaa Hänen kirkkautensa loistoa maailmassa. Kolmantena, pyhän Ristin sunnuntaina saamme muistutuksen, että Jumalan valtakunta tulee vain Ristin kautta.

Paaston toinen sunnuntai on siis omistettu p.Gregorios Palamakselle (k.n.1357). Hän puolusti ihmisten mahdollisuutta tulla ”osallisiksi jumalallisesta luonnosta” (2 Piet. 1,4) Jotkut nimittäin pitivät mahdottomana, että ihminen voisi nähdä jumalallisen kirkkauden vielä eläessään. He opettivat, että Jumala on niin korkea, että ihmisen ei ole mitenkään mahdollista nähdä Häntä ja tulla osalliseksi Hänen luonnostaan.

Ympärillämme on häikäisevä kauneus, jota emme useinkaan huomaa. Tuo kaunis todellisuus on niin moniulotteinen, että sanat eivät riitä sitä kuvaamaan, ei myöskään tiede tai taide. Tarvitaan Jumalan ja ihmisen yhteistyötä. Ainutlaatuinen työtoveruus Jumalan kanssa näyttää kunkin ihmisen kohdalla elämän tarkoituksen ja sisällön. Paastossakaan emme kulje yksin, vaan toimimme yhdessä Kristuksen kanssa. Mutta ei siinäkään vielä kaikki!

Kristus tuo luoksemme aina Isän ja Pyhän Hengen. Henki näyttää meille todellisen kauneuden, kaikkialla olevat Jumalan luomattomat energiat, kuten p. Gregorios niitä nimitti. Jumalan valon ja sen valossa kaiken uutena näkeminen on syvä hengellinen kokemus. Lukemattomat kilvoittelijat kautta vuosisatojen ovat sen kokeneet ja todistaneet siitä, myös omana aikanamme.

Jos meille ei vielä suoda tuota kirkastusvuoren häikäisevää armon lämpöä, voi jokainen kirkon jäsen paastoliturgiassa kumartua maahan papin siunatessa kynttilällä ja lausuessa: ”Kristuksen valo säteilee kaikille!”.

 

 

 

Palaa papin palsta -sivulle