Kääntykää, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle!

8.1.2023

Rauno Pietarinen

Jeesus aloitti kasteensa jälkeen julistustyön otsikon kehotuksella, jonka kuulemme evankeliumissa Loppiaisen jälkeisenä sunnuntaina.

Vetoomus ”kääntykää” oli aikaisemmin muodossa ”tehkää parannus” ja se tarkoittaa kokonaisvaltaista mielenmuutosta suhteessa itseen, toisiin, koko elämään ja Jumalaan. Ei siis jotakin pientä sipistelyä vaan koko elämän muuttaminen. Vapahtajan kehotus koskee niin papistoa kuin koko Jumalan kansaakin.

Kristuksen kutsun toinen osa selittää: ”taivasten valtakunta on tullut lähelle”. Tarvitsemme parannusta, koska emme läheskään aina elä sen mukaisesti, että Jumalan valtakunta on lähellä. Pikemminkin elämme kuin Jumalan valtakunta olisi totta muualla ja jonakin muuna aikana. Alkakaamme siis elää Jumalan valtakuntaa todeksi tässä ja nyt. Enkelielämä on meidän kaikkien kutsumus, ei ainoastaan luostariveljien ja -sisarien. Enkelien rinnalla me voimme kantaa pimeän maailman keskellä Jumalan valoa, rakkautta ja hyvyyttä ja todistaa Jumalan valtakunnan illattomasta päivästä, mihin meidät on kasteessa kiinnitetty ja missä elämiseen olemme  mirhavoitelussa saaneet voiman korkeudesta. Siihen valtakuntaan siirrymme jokaisessa liturgiassa ja sen valtakunnan kirkkautta meidän kuuluu välittää ympärillemme. Tehkäämme siis parannus!  

 isä Rauno Pietarinen, 8.1.2023

Palaa papin palsta -sivulle