Jumalan armo on Jumala

5.3.2023

Rauno Pietarinen

Tänään olemme vuoden 2023 suuren paaston toisessa sunnuntaissa ja viikon kuluttua Ristin sunnuntaina olemme jo paaston puolivälissä. Tänään näemme häivähdyksen jumalallisesta valosta ja viikon päästä kuulemme alkusoiton ylösnousemuksesta.

Suomalaisessa hengellisessä maisemassa on vivahde, jonka mukaan Jumalan armo tulee ihmisen päälle jos on tullakseen, eikä ihminen voi kuin odottaa. Pyhä Gregorios Palamas (+1359), jonka muistoa tänään vietämme, opetti Jumalan armon olevan Jumala itse. Gregorios vahvisti itseään paljon vanhemman pyhien ihmisten kokemuksen, jonka mukaan ihminen on yhteydessä Jumalaan tämän luomattomien ”energioitten” kautta. Armo ei ole Jumalan käsi vaan Jumala. Hän tulee elämäämme, eikä vain johonkin lähellemme. On kyse rakkauden yhteydestä, jossa osallisena on ihmisen sielu ja ruumis, ei pelkästään järki.

Sovintosunnuntaina paaston alussa laulettiin pääsiäiskanonia. Viikon kuluttua paaston puolivälissä Ristin sunnuntaina sitä lauletaan jälleen ja sitten koko 40 päivän pääsiäiskauden ajan. Jumalan armo on Jumala itse, ei yhtään vähempää. Ylösnousemus on Kristus  (Joh. 11:25), ei yhtään vähempää. Ei todellakaan jokin ”asia”, jonka voisimme saada, vaan Kristus, joka nousi kuolleista ja kuolemalla kuoleman voitti. Tänään Hän armossaan kutsuu meitä jumaloitumaan, jumalalliseen elämään, jumalallisen rakkauden hääjuhlaan, jota juhlimme jo nyt ja vielä suuremmassa täyteydessä sitten iankaikkisuudessa.

 

Palaa papin palsta -sivulle