Jokin haiskahtaa

26.3.2021

Rauno Pietarinen

Kuluneella viikolla olemme jumalanpalvelusten teksteissä kuulleet, kuinka Jeesuksen ystävä Lasarus on sairastunut. Jeesus kuulee asiasta ja lähtee kulkemaan kohti Betaniaa. Lasarus ehtii kuolla ja kun Jeesus saapuu perille, on Lasarus kolmatta päivää haudassa. Hän haisee jo, kuten Jeesukselle sanotaan. Ystävänsä haudalla syvä liikutus valtasi Hänet ja Hän itki (Joh 11). Jeesus herätti Lasaruksen ja kutsui hänet ulos haudasta.

Paaston kuudennella viikolla Vapahtaja kulkee kohti ystäväänsä – jokaista meistä. Hän tietää, että me sairastamme ja olemme kuoleman kynnyksellä, koska olemme kääntäneet huomiomme kaikkialle muualle paitsi Jumalaan. Paaston aikana on ehkä haettu ryhtiä elämään ja harjoitettu hengellistä partiolaisuutta olemalla ”parempia ihmisiä”. Jos samalla olen pitänyt omaa (!) elämääni tiukasti omanani, olen todella sairauden maahan painama ja hengellisen kuoleman kynnyksellä. Elämäni haiskahtaa, ellei peräti haise jo!

Kristus on tulossa luokseni. Syvä liikutus valtaa Hänet, kun Hän näkee Jumalan kuvaksi luodun kauneuteni maahan painettuna, hukkaan heitettynä. Rakkaudella Jumalan Poika kutsuu minut takaisin elämään. Tulen haudasta ulos, pimeydestä valoon epävarmoin askelin. Jeesus herättää minut oikeaan aikaan, sillä kohta Hän ratsastaa Jerusalemiin kärsimyksiinsä, kuolemaan ja ylösnousemukseen. Tälle matkalle Herra tahtoo minutkin mukaansa.

 

PS. Ilahduttavasti Lasaruksen lauantai on viime vuosien aikana palannut seurakuntien jumalanpalvelusten joukkoon. Lauantaina 27.3. klo 9-10 aamupalvelusta voi seurata ainakin Ivalosta Facebook.com/lapinortodoksinenseurakunta tai Youtube.com/rpietarin

Liturgiaa emme lähetä tällä kertaa.

 

 

Palaa papin palsta -sivulle