Himojen riivaamat

20.1.2021

Rauno Pietarinen

Rukouksissa puhutaan usein himoista. Sana tuo mieleen sukupuolihurjastelun, vaikka himojen skaala on laajempi. Pitäisi puhua riippuvuuksista, jotka orjuuttavat meitä, vai kuinka?

Alkoholi on tyypillinen ”riivaaja”, joka kernaasti vie koko käden, kun saa ensin pikkusormen. Alkoholin liikakäyttö aiheuttaa onnettomuuksia ja murhetta. Läheiset kärsivät.

Tupakkaakin monilla himottaa, mutta yksi ja toinen pääsee siitä eroon. Tupakka on terveydelle vaarallista, mutta ei aiheuta ulkopuolisille sellaisia kärsimyksiä kuin alkoholi.

Nuuska on oma lukunsa. Sitä käytetään laajalti ja se on tupakan tavoin terveydelle haitallinen. Siitä alkaa olla vaaraa myös ulkopuolisille. Nuuska tulee Suomeen Ruotsista. Ruotsalaiset käyvät Suomessa ostamassa halvempaa viinaa ja suomalaiset ostamassa nuuskaa. Korona kulkee molempiin suuntiin. Joulun aikoihin rajanylityksissä oli piikki, kun Etelä-Suomesta Lappiin tulevat lomalaiset poikkesivat Ruotsin puolella. Ja korona levisi. ”Tänne jäi siis muutakin kuin vain lahjoja”, harmitteli Lapin Kansassa 20.1.2021 Haaparannan ja Övertorneån johtava lääkäri Jari Havela. Nuuskan himosta seuraa koronan leviämistä.

Himoksi voi muodostus myös jatkuva kännykän käyttö. Tuskin kenenkään lähipiiri siitä iloitsee.  Autoillessa kännykän käyttö on hengenvaarallista itselle ja muille. Sellainenkin himo!

Vähän yksinkertaistaen voi sanoa, että Jumalan muistaminen merkitsee lähimmäistemme huomioimista. Himot tuppaavat olemaan itsekkäitä ja ne tuuppaavat lähimmäisen hyvinvoinnin sivuun. Tässä meille jokaiselle pohdittavaa, kun Suuri paasto lähenee ja alkaa runsaan kolmen viikon kuluttua.

Palaa papin palsta -sivulle