Eläköön Mutalahti!

22.10.2021

Rauno Pietarinen

Ilomantsin kappeliseurakunnan alueella on Mutalahden vanha ortodoksikylä. Se sijaitsee aivan Venäjän rajan pinnassa ja liittyi aikoinaan läheisesti rajan taaksen jääneeseen Melaselän kylään. Mutalahden rukoushuone on rakennettu 1961 ja pyhitetty Neitsyt Marian syntymän muistolle (8.9.). Kylän asukkaista moni on sukunimeltään Matveinen, Karhapää tai Jeskanen. Uuden Valamon edesmennyt johtaja arkkimandriitta Simforian oli Mutalahden Matveisia, jonka vanhemmat muuttivat Mutalahdesta Pietariin.

Kirkon kiinteistötyöryhmän raportti vuodelta 2019 nosti jo ennestään aktiivisen kylän toiminnan uudelle tasolle. Kiinteistötyöryhmä onkin saanut paikallisyhteisöjen aktivoinnissa aikaan enemmän kuin mikään muu toimielin kirkossamme. Kun Mutalahdessa luettiin maakuntalehdestä, että oma rukoushuone on merkattu myytäväksi tai purettavaksi, alkoi tapahtua. Ympäri maata asuvat entiset kyläläiset lupasivat tukea. Kylän voi sanoa ottaneen rukoushuoneen haltuunsa.

Pyhäkön ympäristöä alettiin raivata porukalla. Kunnossapitoon luvattiin apua. Tänä vuonna kaivattiin ulkomaalausta ja kun päätös seurakunnassa oli vielä työn alla, ehtivät kyläläiset jo maalata koko rukoushuoneen – lahjoitusmaaleilla.

Eri puolilla maata on koettu kylien innostus oman tsasounan rakentamiseen, mutta usein intoa ei enää ole riittänyt jumalanpalveluksiin osallistumiseen. Mutalahdessa on toisin. Kylän 32 asukkaasta lähes kaikki osallistuvat kerran kuussa pidettävään jumalanpalvelukseen. Jos muualla päästäisiin vastaavaan prosenttiin, eivät mitkään tilat riittäisi. Rukoushuoneen vuosikustannukset lasketaan joissakin sadoissa euroissa, joten kulu kirkossakävijää kohti on todella pieni.

Hyvä Mutalahti! Hyvä kylän asukkaat! Pitäkää uskon lippu liehumassa ja kantakaa kunniakkaasti sitä perinnettä, jonka varaan jo esivanhempanne ovat elämänsä perustaneet.

Palaa papin palsta -sivulle