Äiti Maria opettaa isä Zosimaa

21.3.2021

Rauno Pietarinen

Suuren paaston viidennellä sunnuntailla on Maria Egyptiläisen nimi. Maria oli lapsesta asti seksityöntekijä, joka koetti Jerusalemissa huvikseen käydä katsomassa Jeesuksen ristiä. Selittämätön voima esti häntä pääsemästä kirkkoon. Jumalanäidin neuvosta Maria vetäytyi erämaahan 49 vuodeksi, kuolemaansa saakka, katumaan.

Maria oli oppinut tekemään mitä mieleen juolahti, kaikkea hänen mielestään kivaa.  Tämä nuori oli nautiskelija ja oman elämänsä herra. Riippuvuudet riivasivat häntä niin, ettei hän saattanut kohdata Jumalaa niin kuin ei kukaan itsekeskeinen ihminen. Neitsyt Marian avulla Egyptin Marian elämä muuttui. Ei riittänyt, että hän lopetti ilmeisen syntisen elämän vieton, vaan hän käänsi myös sielunsa pimeät osat kohti Jumalaa. Marian, kuten jokaisen ihmisen kohdalla tämä vie koko elämän ajan. Kääntymys jatkuu joka ikinen päivä, koska entinen itsekeskeisyys vaanii aina myös jokaista meistä.

Pyhittäjä-äiti Maria tarinan meille on kirjannut isä Zosima, joka oli tyytyväinen omaan elämäänsä eikä odottanut kenenkään voivan opettaa hänelle mitään. Ulkoisesti hänen elämänsä oli Marian nuoruuden elämän vastakohta. Zosima oli arvostettu kirkonmies, joka päätyi erämaaluostariin ja muiden munkkien tavoin yksinäisyyteen koko suuren paaston ajaksi. Palattuaan palmusunnuntaina erämaasta munkit eivät puhuneet kokemuksistaan. Kukaan ei päässyt leveilemään kilvoituksillaan! Erämaassa Zosima oli kohdannut Marian ja kuullut hänen kertomuksensa. Tunnettu isä oppi pyhittäjä-äiti Marian elämästä, että katumuksen ytimessä on aina rehellinen käsitys omasta tilasta. Näin myös isä Zosima löysi katumuksen.

Palaa papin palsta -sivulle