Lapin illaton valo

11.6.2021

Rauno Pietarinen

Yötön yö alkoi Lapissa jo toukokuun puolella. Elän tätä nyt kymmenettä kertaa ja edelleen se säväyttää. Todella ikoni Jumalan valtakunnan illattomasta päivästä!

Mitä auringon valossa sitten tapahtuu yötä päivää? Jotkut harrastavat vielä siian pyyntiä sulavan jään reunasta. Verkkoja koetaan yötä päivää ja saaressa nukutaan välillä, oli kello sitten mitä tahansa. Apostolic vigilance – kalastaja-apostolien valveilla olemista, eikö niin!

Tällä viikolla kristinoppileiri Nellimin kylällä on puolestaan yrittänyt nukkua öisin ja pysyä valveilla päivällä. Onneksi majapaikoissa on pimennysverhot, koska aurinko on todella paistanut läpi jokaisen yön.

Pohjolan ihmeellinen valo näytti sävynsä kun veneilimme Utsoella Kevojokea pohjoiseen Mantojärvelle, jonka rannalla on kaunis tsaari Nikolai I:n rakennuttama luterilainen kivikirkko vuodelta 1853. Matkalla toimitimme Kiitosakatistoksen ja Mantojärven pohjoisrannalla vedenpyhityksen paikassa, jossa on pieni ”papin piilomaja”. Jokea ja lompoloita pitkin matkatessamme koimme paitsi osittaisen auringonpimennyksen, myös valtaisen Jäämeren sävyttämän Lapin taivaankannen ihanan valkeuden.

Leiriläisten sydämiin jää toivottavasti jälki jumalanpalveluksista ja opetuksesta, mutta varmasti sinne jää pysyvä muistikuva Luojamme luomasta ihanasta luonnosta.

Palaa papin palsta -sivulle