Tervetuloa ortodoksiseen kirkkoon!

22.2.2022

Rauno Pietarinen

Olet ehkä ortodoksi, entinen ortodoksi tai etsijä. Tämä kirje on sinulle.

Moni ihminen on epätietoinen siitä, mikä ortodoksinen kirkko on. On myös vääriä luuloja. Kuitenkin maailman yli 2000 kristillisen kirkon joukossa olemme vanhin. Uskomme on sama usko, jonka apostolit ja ensimmäisten vuosisatojen kristityt yhdessä todistivat oikeaksi. Toisen vuosituhannen alussa Rooman kirkko lähti omaan suuntaansa ja 1500-luvulla roomalaiskatolisesta kirkosta erosi ryhmä nk. protestanttisia kirkkoja, mm. luterilaiset.

Ortodoksinen kirkko kutsuu aktiiviseen hengelliseen elämään Kristuksessa. Kirkollamme on paljon perinteitä, mutta niitä ei tarvitse pelätä. Jokaista opastetaan hengellisen kasvun tielle eikä ketään pakoteta mihinkään. Tarjolla on monia apukeinoja. Rippi-isän kanssa voimme muutaman kerran vuodessa tarkistaa elämämme suunnan. Juhlat ja paastot antavat ajan kulumiselle taivaallisen rytmin. Ikonit ovat ikkunoita iankaikkisuuteen ja keskittävät huomiomme Kristukseen muulloinkin kuin rukouksen aikana. Rukous siunaa päivän ja yön, läheistemme elämän ja poisnukkuneiden rauhan. Paasto tuo esiin hengellisen nälän ja kaipuun siihen elämään, johon meidät on alunperin luotu ja jota emme ehkä ole osanneet tähän saakka kaivata. Elämän tyhjyyden ja merkityksettömyyden tilalle on Kristuksen kirkossa tarjolla täyteys ja merkityksellisyys.

Ortodoksin elämä on selkeää. Siihen kuuluvat 1. jumalanpalvelukset, 2. kasvu Pyhässä Hengessä ja 3. lähimmäisen palveleminen.

  1. Ortodoksisen kirkon jumalanpalveluksia toimitetaan kaikkialla Utsjoelta Hankoon ja Australiasta Alaskaan. Ne ovat kauniita ja kohottavat hengellisesti myös väsynyttä läsnäolijaa. Kirkossa ei tarvitse ”tietää” jotakin erityistä voidakseen osallistua. Eikä tarvitse pelätä osaako käyttäytyä. Riittää kun on läsnä. Ehtoolliseen voi osallistua vain ortodoksisen kirkon jäsen. Ortodoksille ehtoollinen on elämänlanka, johon kiinnitymme niin usein kuin mahdollista. Näin syntyy vahva yhteys, jossa Kristus itse elää meissä ja me Hänessä.
  2. Hengellinen kasvu on Pyhässä Hengessä tapahtuvaa liikettä kohti Jumalaa. Olemme Kristuksen opetuslapsia. Meitä opetetaan kirkossa ja itse harjoitamme hengellistä elämää rukouksen, Raamatun lukemisen ja paaston kautta. Se vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta niin löydämme oman kutsumuksemme ja saamme tuntea Pyhän Hengen voiman. Elämme hengellisesti raittiilla tavalla maailman keskellä. Tiedämme, että Kristus on voittanut kuoleman. Siksi uskomme tunnusmerkki on ilo. Kristuksen ylösnousemuksessa kaikki on täynnä valoa!

Luotamme tieteen hyviin tarkoitusperiin, koska kaikki viisaus on lopulta Jumalalta. Annamme arvon valtiolle, joka pitää yllä järjestystä, koulutusta ja terveydenhoitoa. Toimimme eettisesti kestävällä tavalla puolustaen oikeudenmukaisuutta ja totuutta. Kannamme erityistä vastuuta koko luomakunnan eheydestä ja vastustamme sen tuhoamista.

  1. Lähimmäisten palveleminen eli diakonia kohdistuu niin lähellä kuin kaukana oleviin apua tarvitseviin. Uskomme on eheä vasta kun se näkyy teoissa. Ihmisenä olemisen kutsumus on rakastaa Jumalaa ja lähimmäisiä. Lähimmäistä palvelemme tarpeen mukaan henkisesti, hengellisesti tai aineellisesti. Yksinäisyys ja syrjäytyminen ovat Suomessa suuria ongelmia. Kristuksen opetuslapsina tuomme yksinäisyyden keskelle Jumalan rakkauden, hyvyyden ja valon. Jumalan ja lähimmäisten palvelemisessa meillä on tukenamme suuri joukko pyhiä ihmisiä, jotka rukoilevat meidän puolestamme. Poisnukkuneet kristityt muodostavat suuren näkymättömän seurakunnan. Pyhien joukossa he todistavat, että valitsemamme tie on oikea ja johtaa perille Isän kotiin.

Olet tervetullut! Tule ja löydä aarre, jonka jo omistat. Olitpa sitten ortodoksi, entinen ortodoksi tai et vielä ortodoksi, tule nyt kotiin. Me odotamme sinua.

 

Palaa papin palsta -sivulle