Ylen blogissaan 8.6.2022 (https://yle.fi/uutiset/3-12472682) aivotutkija Katri Saarikivi kirjoittaa, että tulevaisuutta pohdittaessa myös menneisyys tulee mukaan omaelämänkerrallisissa muistoissa. Epävarmuuden tila aktivoi aivoissa ahdistuksen ja pelon kokemuksiin liittyviä alueita. Ja kenelläpä ei olisi myös ikäviä muistoja!
Aiemmat vaikeat kokemukset voivat heijastua jokapäiväiseen elämään voimakkaina ja kauan. Kristuksen omaksi tuleminen kasteessa on antanut meille toisen historian, pelastushistorian, sillä ”en elää enää minä, vaan Kristus elää minussa” (Gal. 2:20). Oman menneisyytemme rinnalle tulee pyhä, pelastava, hyväksyvä ja rakastava jumalallinen historia, joka on nyt aidosti minunkin menneisyyteni. Siksi en voi viimeisenä päivänä vedota geeniperimääni, lapsuuden kokemuksiin tai koulutuksen puutteeseen. Kirkkovuoden juhlissa pelastushistoriasta tulee omaa historiaamme. Otamme omaksemme uuden elämän. Kaiken yllä leijuu uusi sukumme Jumalan lapsina, joilla on nyt oikeus puhutella Häntä sanoilla ”Isä meidän, joka olet taivaissa…” Uusi menneisyys, uusi elämä, uusi tulevaisuus!
Saarikiven mukaan toimettomana olevat aivot alkavat vaeltaa menneisyydessä tai tulevaisuudessa. Kumpikin voi tuntua ahdistavalta, joskin eri syistä. Tulevaisuuttahan emme edes tunne. Mutta Kristuksessa kaikki edessä oleva saa suunnan ja merkityksen. Odotamme Kristuksen toista tulemista, ja sitä itse asiassa jo muistelemme (!) jokaisessa liturgiassa. Uskontunnustuksen mukaan ”odotan kuolleiden ylösnousemusta ja tulevan maailmaan elämää”. Meillä on siis selkeä päämäärä. Ennuste tulevaisuudesta perustuu menneisyyteen. Niin myös meidän kohdallamme. Pelastushistoria maailman luomisesta Israelin kansan kautta Kristuksen syntymään ja ylösnousemukseen on elämän tie, jolla on selkeä päämäärä Jumalan valtakunnassa. Ainakin tiedämme, että koko elämämme on Jumalalta ja kirkossa elämme kaikkien pyhien yhteydessä. Kaikki entisten aikain pyhät tekevät nykyisyyden pyhäksi ja saattavat tulevassa meitä ”lepoon pyhien joukkoon – missä on loppumaton elämä”.
Array