Radiosaarnaa 23.8.2020 mukaillen.
Näinä päivinä vietämme Inarin kunnassa Sevettijärvellä, Ivalossa ja Nellimissä p. Trifonin pyhiinvaellusjuhlaa. Elokuisen viikonlopun pyhiinvaellus on jo yli 50 vuotta vanha perinne täällä pohjoisimmassa Lapissa.
Juhlan päähenkilö, pyhittäjä Trifon taas on yli 500 vuotta sitten elänyt pyhä, joka julisti ortodoksista uskoa kolttasaamelaisille Jäämeren rannalla Petsamon alueella. On hyvin todennäköistä, että hän kävi myös Näätämön seudulla, kenties Sevettijärvellä saakka. Trifon tuli Venäjältä, eli kolttasaamelaisten keskuudessa, opetti heitä ja myös puolusti oman maansa kansalaisten edessä. Vastaavalla tavalla p.Herman Alaskalainen, Valamon munkki, päätyi puolustamaan alkuperäiskansoja Alaskassa oman maansa virkamiehiä ja kauppiaita vastaan. Ortodoksimunkit siellä ja täällä joutuivat kahnauksiin muiden ortodoksien kanssa puolustaessaan paikallisia asukkaita.
Pyhittäjä Trifon kunnioitti kolttia ja rakasti heitä. Siitä lähtien ja tähän hetkeen saakka kolttakansa on kunnioittanut Trifonia ja rakastanut häntä. Lähes kaikissa kolttakodeissa oleva pyhittäjä Trifonin ikoni todistaa tästä.
Tämän päivän evankeliumissa (Matt. 19:16–26) Vapahtaja kehottaa pitämään käskyt ja lopulta pyrkimään eroon siitä, mikä erottaa meidät Jumalasta. Evankeliumin miehellä se oli omaisuus, joten Herra kehotti häntä myymään kaiken ja jakamaan köyhille. Siihen mies ei kyennyt. Mutta pyhä Trifon teki juuri niin. Hän jätti kaiken ja antautui Jumalan palvelemiseen palvelemalla kolttia. Niin kulki kohti pyhyyttä, eheyttä, kuuliaisuutta, merkityksellistä, oikeaa ja täyttä elämää.
Mutta pyhyyttä halveksitaan ja vähätellään meidänkin ajassamme. Samat ihmiset, jotka nostavat urheilijoita tai laulajia korkeille korokkeille ja ihailevat heitä kritiikittä, ovat kärkkäitä sanomaan, ettei kukaan ole pyhä. Tai että ”mitä nuo luulevat olevansa, toisia parempiako”?Halutaan, että kukaan ei ole minua parempi vaan juuri kuten minä olen; että toisia saa painaa ja vainota, että itsekkyys säilyy muodissa uutena normaalina ja hyväksyttynä; että saa elää muista välittämättä juurin niin kuin haluaa; että vaurautta kuuluu kahmia itselle muista piittaamatta.
Pyhät valitsivat toisin. He eivät kyllä koskaan pitäneet itseään pyhinä vaan olivat vaatimattomia kutsuen meitäkin tielle kohti inhimillistä elämää, ei yli-inhimillistä; luonnollista, ei meille vierasta elämää. Rakkaus, lempeys, hyvyys, epäitsekkyys, toisten huomioiminen ja kuunteleminen, heikkojen tukeminen, köyhien auttaminen, suojan antaminen pakolaisille, vääryyttä kärsivien puolustaminen. Näihin Kristuksen evankeliumi meitä kutsuu. Nämä kuvaavat kristityn teitä kohti pyhyyttä.
Sellainen oli pyhä Trifon. Jäämeren rannoilla 1500-luvun alkupuolella pelkästään selviytyminen hengissä oli vaikeaa; sen keskellä evankeliumin opettaminen ja toisten auttaminen oli sankarillista. Tälle uskon sankarille ja Lapin muille pyhille olemme Sevettijärven, Ivalon ja Nellimin kirkoissa vuosittaisessa p Trifonin pyhiinvaelluksessa laulaneet ylistystä ja kiitosta.
Pyhittäjä Trifon pyysi ylipaimen Kristusta paimentamaan kolttakansaa kuin porotokkaa ja varjelemaan heitä ruumiin ja hengen vaaroilta; Trifon vahvisti heitä oman kielensä ja kulttuurinsa säilyttämisessä; on omana aikanamme tuonut kolttien vaikeat vaiheet kaikkien tietoon ja vielä kääntää vallassaolijat katsomaan suopeasti kolttakansan puoleen.
Kaikki Pohjolan kilvoittelijat, mukaanlukien Petsamossa igumenina yli 10 vuotta toiminut pyhä skeemaigumeni Johannes, todistivat Kristuksen rakkaudesta. He muuttivat kaamoksen ihanaksi valoksi ja toivat paratiisin Jäämeren rannalle. Rukouksillaan he pyhittivät tunturien maan ja kirkastivat pohjoisen kansan sydämet.
Kolttakansan valistaja ja koko Lapin ihmeidentekijä pyhittäjä Trifon rukoile Jumalaa meidän puolestamme!
Array